Správná geometrie fasetového výbrusu

Správná geometrie fasetového výbrusu

Opomíjená správná geometrie fasetového výbrusu.

Jsou tři nejdůležitější kritéria pro barevný drahý kámen a to : barva, čistota a výbrus - bohužel ten třetí je nejvíce opomíjen a většina kamenů na trhu je dnes jenom "oploškovaná" čímž je drahý kámen znehodnocen.

Cílem brusičské práce - výbrusu dát kamenu tvar, většinou symetrický pravidelný, za druhé dosáhnout vysoké brilance (návrat světla), disperze (oheň) a třpyt. Brilanci ovlivňují fasety především na spodní části výbrusu (spodek-pavilion), disperze správné uhly faset vytvoří efekt optického hranolu a rozloží bílé světlo na barevné spektrum a třpyt zase rozdělení ploch na malé fasety, které se při pohybu třpytí. Nejdůležitější u drahokamu je barva a i tu může brusič ovlivnit.

Zjednodušeně může brusič vytvořit tři druhy faset:
průhlednou fasetu tkzv. okno faseta z důvodu nízkého úhlu neodráží světlo, je tedy průhledná jako okno.

zrcadlo - faseta je vybroušena na kritický úhel a chová jako zrcadlo odráží 100% dopadlého světla zpět,

zánik - příliš vysoký úhel a faseta světlo neodráží zpět do nahoru do tabulky a ani nepropouští faseta je tmavá téměř černá - je slepá

Změnou geometrie výbrusu docílíme různého vzhledu (foto:www.gemsociety.org). Na obrázku vidíte jak u světlého ametystu můžete změnou geometrie výbrusu měnit vzhled i barvu.

U barevných drahokamů je slepá faseta brána jako největší chyba - černá faseta bere barvu. A u světlých drahokamů je jako největší chyba faseta typu okno - opět nezdůrazňuje barvu.
Na slepé fasety si musíme dát pozor u drahokamů s dichroismem aby nám při pohybu s kamenem nevyšly některé fasety jako černé. (je potřeba správně orientovat výbrus). Černé fasety výrazně snižují cenu drahokamu, nejvíce se toto projevuje u rubínů, spinelů, granátů, turmalínu a smaragdu. U čirých drahokamů, je tmavá faseta zase výhodou a dá se jí dobře využít.