Jadeit nebo Nefrit

Jadeit nebo Nefrit

Jadeit nebo nefrit ?

Jadeite - Nephrite? 


Přestože se jedná o dva různé minerály už odedávna si je lidé pletou. I dnes vám budou tvrdit čínští obchodníci že nefrit a jadeit je jeden a ten samý kámen a dodnes mají Číňané pro oba kameny jeden název "jü". A v angličtině je také pro oba kameny jeden název "jade". Všechny čínské historické rytiny pod názvem "traditional Chinese jade" je nefrit, jadeit se totiž v Číně nikdy nenacházel a první Barmský jadeit byl do Číny dovezen až v 18. století. Vše ještě komplikují různé obchodní názvy drahých kamenů. Jako např. Australský nefrit (jadeit) tak se někdy říká australskému chryzoprasu, název jadeit nebo nefrit se obchodně používá pro zvýšení atraktivity u serpentinu, prehnitu, avanturínu, grossuláru, diopsidu atd.
Ten zmatek v názvech se nyní řeší tak že, Nefrit se nazývá Nephrite a jadeit Nephrite Jade tj. něco jako Nefritový jadeit což ten problém s názvy moc neřeší, protože jsou to vzhledem podobné kameny ale mineralogicky je každý kámen něco jiného.

Nefrit patří do skupiny amfibolů, tvrdost 6-6,5, hustota 3,3-3,36, index lomu 1,654-1,667. Je mnohem běžnější než jadeit. Velice houževnatý kámen díky své vláknité struktuře. Většinou má tmavozelenou barvu. Velmi vzácně má nefrit efekt kočičího oka tkzv. Cats Eye Nephrite

typická barva a vláknitá struktura nefritu (foto: mindat.org)


Jadeit patří do skupiny pyroxenů, tvrdost 6-6,5, hustota 2,9-3,02, index lomu 1,600-1,627. Je mnohem vzácnější než nefrit. Také houževnatý kámen, také vláknité struktury ale oproti nefritu je struktura jemnější a více zrnitá. Oproti nefritu má mnohem větší škálu barev od bělavého, velmi světle zeleného až po nejvzácnější tzv. Imperial jadeit - ostré jasné zelené barvy, která se podobá barvě kvalitních smaragdů a  ta je velmi ceněná ale může být také modrý, růžový a nafialovělý.

Barevná škála přírodního jadeitu (zdroj: https://www.gia.edu/jade-description)


Přesto je rozlišení obou kamenů poměrně snadné. Popíšu několik základních rozdílů z praxe:

1. barva
nefrit - tmavě zelený, prosvítá jen na krajích a v ostrém protisvětle, velmi vzácně bílý
jadeit - světlejší barva, prosvítá i v běžném světle

2. Lesk
nefrit - skelný ale budí dojem, že kámen je mastný
jadeit - skelný bez "mastného dojmu"

3.Vnitřní struktura
nefrit - vláknitá, celistvá
jadeit - jemnější vláknitá, více zrnitá, často obsahuje pórovité partie - stačí běžná lupa

4. Měrná váha
nefrit - 3-3,36
jadeit - 2,9-3,02 - spolehlivé rozlišení ale kapaliny k určení měrné váhy jsou silně jedovaté.

5. Cena - nefrit je výrazně levnější než jadeit

K odlišení různých napodobenin jadeitu a nefritu je nejspolehlivější a v terénu dobře použitelný Chelsee filtr, kde se oba kameny vždy zobrazí jako zelené na rozdíl od různých imitací, také zde poznáme jestli byl především jadeit uměle barven nebo odbarven. Především jadeit bývá také leptán v kyselinách aby se vyčistil a potom se barví a vyspravuje různými polymery.
Různé moderní úpravy jadeitu, především pomocí polymerů se dají bohužel zjistit pouze v laboratoři pomocí infračervené spektroskopie.

Také se hlavně z jadeitu se vyrábí dublety a triplety podobně jako u opálů.